lifeboat avocat lipcanu
 

Transcriere / Rectificare acte de stare civilaTranscrierea actelor de stare civila (certificate de nastere & casatorie) in Registrele de Stare Civila Romane

 

Cererile de transcriere a certificatelor şi extraselor de stare civilă privind cetăţenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România se depun la Directia Stare Civila a Primariei Sectorului 1 Bucuresti sau la Sectiile Consulare ale Romaniei.

 

Cererile trebuie insotite de urmatoarele acte:

-      Certificatul/extrasul de stare civila (nastere/casatorie) in original si copie;
-      Copie certificat de cetatenie (se prezinta si certificatul de cetatenie in original);
-      Copie buletin de identitate;
-      Copie pasaport;
-      Permis de rezidenta (pentru persoanele care poseda sau au avut in trecut sedere legala in Romania) –  in original si copie;

 

In cazul copiilor minori mai este necesara si o declaratie data la notar de catre ambii parinti in care trebuie mentionat faptul ca acestia isi dau acordul pentru transcrierea certificatului de nastere al minorului in registrele de stare civila romanesti. Trebuie mentionat de asemenea si locul unde domiciliaza  minorul (la domiciliul comun al parintilor, la domiciliul parintelui care solicita transcrierea actului,etc.)

Pentru copii minori in varsta de pana la 14 ani cererea se formuleaza de catre unul dintre parinti, care trebuie sa fie cetatean roman.

Pentru copii minori avand peste 14 ani, cererea se formuleaza in nume propriu de catre minor si se inregistreaza fie personal, fie imputerniceste o persoana prin  procura autentificata  la notar sau la Consulatul Romaniei.

Inscrierea mentiunii de casatorie cu divort/casatorie cu deces

 

Cererile de inscriere a mentiunii de casatorie cu divort/casatorie cu deces privind cetăţenii români, care nu au avut niciodată domiciliul în România si care au divortat sau sotul/sotia a decedat, se inregistreaza doar la Directia Stare Civila a Primariei Sectorului 1 Bucuresti.

Mentiunea de casatorie cu divort/cu deces se va efectua  direct pe certificatul de nastere romanesc transcris.

 

Cererile trebuie insotite de urmatoarele acte:

-      Certificatul de nastere roman;
-      Certificatul  de divort in original si copie;
-      Extras de pe actul de casatorie (emis de biroul de stare civila de la locul incheierii casatoriei) in original si copie;
-      Certificat de cetatenie - in original si copie;
-      Copie carteidentitate;
-      Copie pasaport;